Ivana Svetlik

Čajanka kod Dane

dana07

Čajanka je oduvek bila poseban doživljaj za žene. Okupljanje pred lepim porculanskim setom, lagano ispijanje čaja, grickanje čajnih kolačića, kao i ćaskanje o bezbrižnim svakodnevnim temama – prava mala oaza usred sveta preplavljenog brigama.

Kada sam se uputila na čajanku kod moje prijateljice Dane, koja ove jeseni vredno pravi zimnicu, zatekla sam je u pripremi „slatkog“:

Dana je meteorološki tehničar, glumica, umetnica, talentovana i svestrana ličnost. I uzor. Od velikih problema napravi male. Od malih radosti napravi velike.

Od nje sam naučila i sve faze pravljenja slatkog: nakon špinovanja šećera, sledilo je kuvanje voća i vađenje pene. Posebno je bitno, kaže Dana, da se ta poslastica ne meša:

Dodavanje kolutova limuna, prekrivanje kuhinjskom krpom, i delikates je gotov. Upakovan u teglicu, praznik za oči. Zastakljeni komadić jeseni dobio je počasno mesto u Daninoj kuhinji, bilo nam je draže da ga gledamo nego da ga probamo…

Uputile smo se u dnevnu sobu, gde nas je čekao sto prekriven čipkanim stolnjakom, čajnim kolačićima, slatkim od smokava i čajem od lipe i majčine dušice:dana03

Malo slikanja, malo ćaskanja, i dotakle smo sve bitne svakodnevne zavrzlame. Neke smo uspele i da raspletemo!

dana06

dana05

dana04Večeri se približio kraj. Vreme je za pripremu za sutrašnje probleme. Ali, oni sada više nisu tako teški. Do sledeće čajanke, ispijanja biljnih mešavina, i do rasplitanja novih zavrzlama…:)

 


* Napomena: tekst je izvorno objavljen na Blogu MyWay

Imate poruku u vezi ove minijature ? Pošaljite je !


captcha