Kultura i umetnost

Čuvamo i razvijamo kulturu i umetnost Vojvodine

Multietnička vojvođanska kultura iznedrila je mnoge umetnike snažnog i posebnog karaktera. U tom procesu nisu učestvovali samo oni koji su postal slavni i poznati, već i oni koji su manje poznati, čak i anonimni… obični ljudi koji su ovde gradili svoje domove, birali boje i “modle” za njihovu stolariju i zidove, poslastičari koji su odnegovali tradiciju vojvođanskih slatkiša, domaćice koje su gajile cveće i birale odeću za sebe i porodicu… Svi oni zajedno su stvorili ovu oazu posebnosti koju želimo da sačuvamo. Našu specifičnu stvarnost koji volimo: Vojvodinu.

27. avgusta 2015.

Ivana Svetlik

Jermenska crkva u Novom Sadu

Jermenska crkva je dva puta rušena: drugi put u drugoj polovini 20. veka-to je događaj koji pamte mnogi Novosađani. Prvi put, uništena je tokom bombardovanja Novog Sada 1849. godine, kada je većina Starog grada sravnjena sa zemljom. Prvi jermenski hram sagrađen je u Novom Sadu sredinom 18. veka. Podigla ga je grupa Jermena koja je, tokom balkanskih previranja u to vreme, odabrala da se nastani baš tu. Izabrali su mesto koje je upravo doživljavalo kulturni i ekonomski procvat, u vreme dobijanja privilegija Slobodnog kraljevskog grada.
27. avgusta 2015.

Ivana Svetlik

Misterija mnogih Novosađana: unutrašnjost „Katedrale“

Iako njena spoljašnost krasi naslovne strane mnogih knjiga o Novom Sadu, kao i nebrojene stare i nove razglednice, mnogo Novosađana i dalje okleva da uđe u tu crkvu. Zašto je tako, ne znam. Pa zar prilikom odlaska u razne svetske gradove, ne ulazimo u različite crkve, diveći se arhitekturi, mašti i umeću njihovih tvoraca?
27. avgusta 2015.

Ivana Svetlik

Mapa starog Svetojovanskog groblja

U medijima je otkriće preko stotinu gustih grobova predstavljeno kao senzacija, Ipak, Novosađani koji znaju nešto o prošlosti grada, maltene su odahnuli- stari Novi Sad je ponovo iznedrio nevešto zatrpane tajne: dobro je poznato da se na današnjem Žitnom trgu, u okolini Socijalnog nalazila crkva. A svaku crkvu je u prošlosti okruživalo groblje. Ni ova nije bila izuzetak, pogotovo što se nekad nalazila na periferiji Grada.
27. avgusta 2015.

Ivana Svetlik

Šetnja Fruškom: Kamenica-Glavica-Paragovo-Orlovo gnezdo-Popovica

...Ta rečenica nam se vrzmala u mislima kada smo se pretposlednjeg martovskog vikenda uputile u fruškogorsku šetnju. Krenusmo od Sremske Kamenice ka Glavici, asfaltnim, srećom ne toliko prometnim putem. Kako su se kuće proređivale, bilo je i manje spontano nastalih deponija uz put...