Ivana Svetlik

Šetnja Fruškom: Kamenica-Glavica-Paragovo-Orlovo gnezdo-Popovica

-Situacija u državi je katastrofalna, al malo pomaže kad izađeš na svež vazduh.

Ta rečenica nam se vrzmala u mislima kada smo se pretposlednjeg martovskog vikenda uputile u fruškogorsku šetnju. Krenusmo od Sremske Kamenice ka Glavici, asfaltnim, srećom ne toliko prometnim putem. Kako su se kuće proređivale, bilo je i manje spontano nastalih deponija uz put…

Pred uspon na Glavicu, asfalt je konačno nestao. Ipak, zakoračivši na zemljani put koji vodi ka planinarskom domu, odmah nas je dočekala pomalo jeziva ruina- zapušteno bivše „Hlebovo“ odmaralište, nekada blistavo i veselo, puno ljudi, dečje graje, planinara…:

Ovoga puta, nismo napravile pauzu na Planinarskom domu na Glavici- pozdravile smo se sa gazdom koji je obavljao neke poslove ispred, i nastavile dalje, u šumu, spuštajući se ka Paragovu:

Na Paragovu, ušle smo i formalno u Nacionalni park. Usledio je strmi uspon vijugavom stazom ka Planinarskom domu „Orlovo gnezdo“, među planinarima poznatijem kao Jugodentov dom. To je jedan od naših omiljenih planinarskih domova na Fruškoj:

Kafa i sendviči na domu i dalje. Popovici smo prišle sa zadnje strane, prilazom ispod Orlovog bojišta, starog napuštenog kamenoloma:

8

Nakon što smo se popele, šokirala nas je količina posečenog a zdravog, mladog drveća na zemljanom putu Popovica-Venac. Tužan prizor, tako čest na Fruškoj…Skrenule smo sa tog puta, spustivši se dole, takozvanom „Stazom zdravlja“ koja kruži oko Jezera na Popovici. Usput, kroz ogolele krošnje, jasno se vide Ledinci:

 

* Napomena: tekst je izvorno objavljen na Blogu MyWay

Imate poruku u vezi ove minijature ? Pošaljite je !


captcha